top of page
Let in de zomer op oververhitting! Honden kunnen moeilijk hun warmte kwijt.

zomer

Honden raken moeilijker hun warmte kwijt dan wij mensen. Zij hebben slechts hun voetzolen en het hijgen waardoor ze overtollige warmte kwijt kunnen. Oververhitting ligt op de loer en het kan sneller gaan dan u denkt. Wat levensbedrijgende gevolgen kan hebben!

Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.
De warmte is goed te voelen aan de binnenkant van de oren en de lippen. van de hond.

 

Een oververhitte hond is gelukkig goed te herkennen, maar u als eigenaar moet er wel op bedacht zijn. De eerste verschijnselen van oververhitting zijn; erg hijgen, kwijlen, sloom worden en eventueel braken. Hij kan zelfs weigeren op te staan.

 

Voorzorgsmaatregelen
Laat uw hond niet in de directe zon liggen, maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, in de tuin en tijdens uitjes. Plan de grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Zorg altijd voor voldoende koel vers water.

Vermijd ritjes met de auto en schaf eventueel een Body cooler® aan, een mat die uw hond helpt om koel te blijven. Deze is verkrijgbaar bij uw dierenspeciaalzaak.

Rem uw hond op tijd af

Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, zeker als u of andere honden ze daarbij aanmoedigen. Wees wijzer dan uw hond en rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan betekent niet dat het ook goed voor hem is! Pas dus op bij hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aan rennen.

Hond alleen in auto is levensgevaarlijk!
Honden achterlaten in auto’s met dit warme weer is levensbedreigend. De temperatuur in de auto kan in een paar minuten razendsnel oplopen. Het gaat niet om voldoende zuurstof maar om de temperatuur, dus ook met raampjes op een kier kan uw hond binnen enkele minuten aan de warmte bezwijken in de opgesloten auto. Klik hier voor meer informatie en hitte sticker!

 

Ga nooit fietsen bij temperturen > 20 graden!

Fietsen in de zomer vormt een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Ga niet op een mooie zomerse dag een stuk fietsen met uw hond als u dat anders nooit doet. Als uw hond wel gewend is aan het lopen naast de fiets, ga dan ’s ochtends of ’s avonds en niet midden op de dag en ga nooit fietsen als het warmer is dan 20 graden!

 

Wat te doen bij oververhitting?
Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. In de tussentijd kunt u proberen het dier zoveel mogelijk te laten afkoelen. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koel (maar niet ijskoud) water. Gooi niet zomaar een emmer koud water ineens over een oververhitte hond heen, dit kan leiden tot een hartstilstand!

© 2016 by Annelies Kruijff

bottom of page